15 Kasım 2011 Salı

Hairy Crab




Hafta sonu yine olmayacak bir şey yaptım ve BBC HD izledim.. Bu kanalı aldığımızdan beri rüyalarım bile değişti.. Benim gibi """yemek için yaşayan""" bir bünyeye bile çok fazla geldi azizim..

Önce ilk aldığımızda Rick Stein'in Dünya turları, Asya ve Akdeniz bizi tüm pazar günü 8 saat ekrana kitledi.. Şaka yapmıyorum sadece su içebildik aralarda.. Oradaki tariflere ve bilgilere sonra değinirim.. Bu hafta izlediğimiz Lonely Planet: Best in China Tabi ki Çin yemekleri ile ilgili harika bölümler vardı..

En çok ilgimi çeken Hairy Crab : saçlı yengeç gibi düşünülse de tüylü yengeç.. Çinde çok tüketilen nispeten pahallı geleneksel bir yemek.. Hatta bu yengeçleri yemek için 8 parçalık özel yemek setleri bile varmış bu çekik gözlerin evlerinde.


Bu arkadaşlar bambu filizlerine sarılı şekilde paket edilip semt pazarlarında satılıyormuş.. Sonrasında bambudan haşlama sepetleri var (suşi pirincinin haşlandığı sepetler) onlarda haşlayıp afiyetle yiyorlar.. Erkeklerin bacaklarında tüyleri var ve karınlarındaki beyaz bölgelerde noktaları varmış.. Dişi olanlar ise daha tüysüz ve noktasız ama içlerinde harika havyarlar barındıran cinste mahlukatlarmış..

Yengeç ve çeşitli deniz kabuklularını, yumuşakçalarını yemeye bayılırım.. Lakin bizim denizlerimiz Uzakdoğu'ya oranla soğuk olduğundan bizim balıklarımız lezzetli deniz kabuklumuz azdır.. Çekik gözlerin ise balıkları hayli tatsız lakin deniz kabukluları çeşit çeşit ve harikadır..


Biz balığı kültür olarak sosla yemeye alışkın değilizdir.. Çünkü bizim balıklarımız zaten lezzetlidir.. Asya ve güneyde ise çeşitli soslar türetmişleridir ki temel besin maddeleri olan balığı lezzetlendirebilmek için..


Aydınla en büyük arzumuz Rick Stein gibi gastronomik Dünya turları.. Beni Parisin aşk kokan sokaklarındansa Fransanın güneyindeki yerel şarap bağları ve köy yemekleri daha fazla çekiyor mesela..Asya da ise ilk gideceğim yerler yerel ayak üstü atıştırmalıkların olduğu gece pazarları.. Önümüze akrep, horoz ibiği, tavuk ayağı çorbası dahil ne çıkarsa yemeye ve Dünyanın her lezzetini tatmaya hazırız..

Yaşamak için yemek mi? Yemek için yaşamak mı ?





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder